TAKSÄKERHET
Ett säkert tak är ett bra tak och gör så att många olyckor kan undvikas. Det finns regler hur säkerhetsdetaljerna på ett tak ska vara utformade. Installerar du produkterna när taket byggs är merjobbet nästan obefintligt. Så tumma inte på säkerheten utan lär dig grunderna i taksäkerhet här.
Innan du börjar
Vid nybyggnation, takrenoveringar eller annan åtgärd som kräver bygglov måste taksäkerheten uppdateras till dagens regler. Undantaget är om du enbart ersätter det gamla taket med ett nytt av samma typ som bygglov oftast inte behövs. Ett tips är att alltid kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på vilka krav som ställs just för din byggnad oavsett om du ska göra en större renovering eller bara byta takpannor. Det kan exempelvis finnas strikta kulörbestämmelser i ditt område som kan göra att ett enkelt byte av takpannor också kräver bygglov.
Om du har installationer på ditt tak
De krav som ställs idag på säkerhetsanordningar avgörs om taket har några installationer som måste gå att komma åt via taket för att säkerställa husets drift och användning. Det kan exempelvis vara en skorsten där det är krav på sotning för att få använda eldstaden i huset. En takmonterad ventilationsanläggning som kräver filterbyte är också att betrakta som en installation som är nödvändig för husets drift och användning. För att enkelt sammanfatta kräver installationer som har någon form av regelbundet underhåll taksäkerhetsanordningar medan installationer som inte har ett givet underhållsintervall inte kräver det. Exempelvis behöver en frånluftsfläkt eller avloppsluftning på taket inte några säkerhetsdetaljer, såvida de inte har något särskilt underhållsbehov.
Inget ras med snörasskydd
Utöver dessa krav måste snörasskydd monteras vid husets entréer om det finns risk att snön kan glida ned och orsaka personskada. Ett snörasskydd är en ca 20 cm hög ”vägg” som monteras i takets framkant för att hålla emot snön på taket. Vanligtvis sker infästningen i takets underliggande läktning.
Bra med infästningspunkt
Även om reglerna säger att du inte har några installationer på taket som kräver säkerhetsanordningar kan det ändå vara en god idé att montera infästningspunkt för säkerhetslina och glidskydd för stege så att du enkelt och säkert kan beträda taket för att exempelvis byta ut trasiga delar.
Annan fara på tak
Saker som inte är lika uppenbara, men som kan innebära en säkerhetsrisk, är dåligt fastsatta takbeläggningar eller säkerhetsanordningar. En dåligt fastsatt nockpanna kan en blåsig dag åka av taket så att någon får den på sig. En rostig skruv till glidskyddet kan göra att stegen glider iväg utan förvarning. Genomför en kontrollrond med jämna mellanrum för att säkerställa att de mer dolda detaljerna är som de ska.
Bra med byggställning eller skylift vid större arbeten
Vid större arbeten på tak är det lämpligt att använda en byggställning eller skylift. En skylift är att föredra om marken kring huset tillåter då det både är billigare och bekvämare än en byggställning. En byggställning kan dock vara ett bra alternativ om du behöver utföra arbete på en begränsad del av taket men glöm då inte bort att förankra den i fasaden eller med stöttor i marken.
Underhåll
Kontrollera med jämna mellanrum att både takets delar och säkerhetsdetaljerna är ordentligt fastsatta. Se till att skruvar och virke som de är monterat i inte har rostat eller murknat.
Tänk hållbart
Att tänka igenom hur du på bästa sätt kan anordna taksäkerheten är bra både för din säkerhet och takets hälsa. Är det enkelt att ta sig upp på taket så blir det också med större sannolikhet av att de där smågrejerna blir fixade direkt. På så sätt ökar hela takets hållbarhet i och med att små skador inte tillåts bli till stora åtgärder. Därmed sparar du in på resurser och material, vilket är bra både för mijön och din plånbok.
TIPS
Använda gärna rostfria skruvar eller bultar när du fäster säkerhetsdetaljer på taket.
KOM IHÅG
Kontrollera att den säkerhetsprodukt du ska köpa är avsedd för den takkonstruktion du har.